Get Adobe Flash player
Hallgatás felugró ablakban

A honlapon található zenék többsége a kilencvenes évek második felében íródott és került rögzítésre. Az Altamira zenekart még gimnazistaként alapítottam, a nevet pedig Stendhal Vörös és fekete című regényének egyik alakjától kölcsönöztem. Ezt a zenekart a Siva előzte meg, amihez első zenei szárnypróbálgatásaim köthetők, és amelyik zenekarral jó eredményt értünk el egy miskolci tehetségkutató versenyen, amit az Ifjúsági Ház szervezett. Hihetetlenül rossz körülmények között próbáltunk Miskolc-Vargahegyen pocsék, filléres hangszereken, mégis szép emlékek kötnek ehhez az időszakhoz, bár a kiforratlan jellemek között nem voltak ritkák a konfliktusok sem. Ma már komolyan el kell ahhoz töprengenem, hogy mindenki eszembe jusson, aki egykor abban a bizonyos házban illetőleg garázsban megfordult.

    Visszatérve az Altamirához: a Siva feloszlása után egy újsághirdetést adtam fel a Rockinformban, amire egy basszusgitáros (Tóth Tamás) jelentkezett, rögtön hozva magával gitáros barátját is. Egy Méh-telep egyik öreg helységében kezdtük a próbákat, amiknek hangulatát sokban befolyásolta egy ócska kályha, amiben telente tűz lobogott. Hamarosan kiegészültünk a Siva korábbi dobosával, Tóth Andrással, utána pedig Farkas Gábor csatlakozott hozzánk. Több koncert és egy demó (Emese álma, 1996 júniusa, Rotor Stúdió) köthető ehhez a formációhoz. Két próbateremváltást (Diósgyőr, Kisavas) még túléltünk, de később zenei és emberi ellentétek véget vetettek a zenekar „első korszakának”. Viszont ezt még megelőzte Szabó Zoltán bekerülése a megüresedett gitáros posztra. Zoltánt egy közös ismerősünk ajánlotta; mindkettőnk számára emlékezetes maradt az első találkozás egy avasi buszmegállóban: meglehetősen furcsán méregettük a másikat, olyannyira különböztünk. Mégis, eltelt azóta már tizenöt év – és továbbra is tartjuk a kapcsolatot.

   A „második korszak” életre hívója Farkas Gábor volt: megkeresett az Absolving koncepciójával, amit az Avasi Gimnázium egyik osztálytermében sikerült megírnunk, összecsiszolnunk és rögzítenünk 1997 nyarán. A felvételek alatt vált állandó taggá Takács „R.” György (dobok) barátom, akivel Szabó Zoltán révén volt szerencsém összeismerkedni. A vendégzenészekre azóta is hálával gondolok (Tasi Petra, Kis József, Szűcs Gergely).

    A következő év áprilisán vettük fel – ugyancsak hihetetlenül egyszerű körülmények között – az Endless Nightfall demót, aminek a gerincét ismét egy összefüggő történet adta. Mivel Zoltán és György még az érettségi előtt voltak, ezért nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre; a megírt dalokat zenekari hangszereléssel, erősítőkkel - meglehetősen rendhagyó módon - először mi is csak a felvételek során hallottuk, addig szobapróbákon és egy hegyi házban illesztgettük a témákat kényszerűségből akusztikusan. Emlékszem, Gyurka a lábain és egy kisszéken dobolt a próbák során. Mindezek miatt persze a hangzás mai füllel sajnos szint alatt marad és a pontosság is hagy magán kivetnivalókat, de azért azt hozzá szeretném fűzni, hogy ekkor még digitális technikáról, komoly hangszerekről és erősítőkről egy magunkfajta fiatal, vidéki zenekar nem is álmodhatott. A nehézségek ellenére a felvételen szerepel egy kisebb kórus is, ami alkalmilag verbuválódott az Avasi Gimnázium diákjaiból.

   A következő nyáron koncertekre és néhány új dalra fektettük a hangsúlyt (ekkor született a később felvett Child, You Are Alone is), majd visszatérve egy kazincbarcikai tehetségkutatóról napokkal később már egy egészen más világban találtuk magunkat: elindult az egyetem. Négyen az ország négy különböző részébe szóródtunk szét. Azt hiszem, részben legalábbis ennek volt köszönhető az, hogy Gábor egy idő után már nem találta a zenekar életben tartását realitásnak, amit egy levélben tudatott velem.

Ez lehetett volna az a pont, amikor leteszem a hangszert és minden erőmmel kizárólag a tanulmányaimra koncentrálok. De nem így tettem: hirdetés útján találtunk egy fiatal, debreceni énekest, akivel a következő nyáron egy bő hónap leforgása alatt megírtuk, összegyakoroltuk és felvettük a XXI címet viselő, egyben legutolsó demónkat. Hogy ez sikerüljön, ahhoz először is úgy kellett gazdálkodnom energiáimmal és időmmel, hogy ne maradjon augusztusra vizsga, másfelől a már bizonytalankodó Zoltánt is meg kellett erősítenem. Pihenés helyett mi a próbákat választottuk: hol egy perecesi nyaralóban, hol a már említett hegyi kőházban zenéltünk. Az eddigiekhez hűen ismét egy tudatosan felépített koncepció állt a dalok mögött, amihez alapot a tarot kártya 0-XV-VI-XVI-XXI-es lapjai adtak. A felvételek Oláh Szabolcs miskolci stúdiójában történtek éjszakánként – mivel Szabolcs nappal dolgozott (1999. augusztus, Q Sound Studio). Az első hajnali busszal indultunk haza napokon át, hogy kicsit pihenjünk a következő egész éjszakás munka előtt.

   Ez a feszített tempó és több egyéb tényező is szerepet játszott a zenekar hamarosan bekövetkező széthullásában - bármennyire is azt vallom, hogy Györggyel és Zoltánnal zeneileg a legmesszebbmenőkig megértjük egymást a mai napig. Sajnos a körülmények, bizonyos erővonalak nem tették lehetővé ennek a zenekarnak a folytatását.

…Ezt követően sem hagytam fel a zenéléssel, bár az egyetem, - később pedig - a munka mellett csak kevés idő jut - a mai napig - számomra arra, hogy a hangszereimmel foglalkozhassam. Társakat sem sikerült találnom, így 2007-ig nem is született semmilyen értékelhető felvétel. Ekkor 600BC néven egyszemélyes projectet létesítettem és

hálószobánkban felvettem egy Alesis dobgép segítségével négy instrumentális tételt. Sajnos azt a fajta progresszívnek nevezhető muzsikát, amit igazán szeretnék játszani, még ezekben sem sikerült megvalósítanom, de dalokat azóta is töretlenül írok – egyelőre csak az íróasztalfiókom számára; közben pedig rendületlenül bízom abban, hogy egyszer még valahol sikerül - a taposómalom mellett - átélnem a közös zenélés semmihez sem fogható örömét…

 

 

Albumok  

 

 

I.Altamira - Absolving

 

1.Anima

2.Before absolving

3.The Gate

4.Final Evening

5.Absolving

6.Liberandum

 


II.Altamira - Endless Nightfall

 

1.Dies irae

2.Dreams In An Unknown Space

3.The Doors Are closed

4.A Broken Glassball

 

 

 


III.Altamira - XXI.

 

1.The Wanderer (0)

2.The Devil (XV)

3.The Lovers (VI)

4.The Tower (XVI)

5.XXI

6.Child You Are Alone (bonus track)

 

 

 


IV. 600 BC
 

1. Adam Kadmon

2. Cygnus

3. Ezekiel

4. Short Contemplation About The Black Death

5. Deep Space (2013.)